Sju saker du inte visste om Arlanda

Arlanda är Sveriges största flygplats och är en av de fåtal flygplatser i Sverige som förbinder landet med andra världsdelar. Härifrån tar du dig, på ett antal timmar, till exempelvis södra Europa, Asien, Afrika eller till andra sidan Atlanten. Säkerligen har du varit här någon gång om du bor i mellersta eller norra delarna av Sverige. Gör du inte det är sannolikheten hög att du varit här ändå.

De flesta som besöker Arlanda känner inte till de många historier och intressanta fakta som flygplatsen bär på. I den här artikeln kan du läsa sju saker du (förmodligen) inte visste om Arlanda.

  1. Årligen reser nästan 25 miljoner människor till eller från Arlanda. Det här gör Arlanda till den i särklass största flygplatsen i landet.
  2. Det finns 17 500 anställda på och omkring flygplatsen. Om Arlanda vore en arbetsgivare skulle den vara bland de största i regionen.
  3. Började med en kritiserad betongbana. När Arlanda började byggas var ekonomin något ansträngd. Planerna på en storflygplats inleddes därför endast med en betongbana som kom att få namnet Halmsjöbanan. Den pilot som använde Halmsjöbanan först var inte nådig i sin kritik. Till medierna sa han att han aldrig sett en nyligen byggd landningsbana så ”urbota dumt” konstruerad som Halmsjöbanan. Några år senare byggdes Halmsjöbanan om och blev grunden till det som i dagsläget är bana tvås taxibana.
  4. Svenskarna fick komma med namnförslag – förgäves. År 1958 utlystes en tävling i den stora tidningen Året Runt. Juryn gillade dock inget av namnförslagen som kom in, utan föreslog istället själva Arlanda. Detta med bakgrund till att den socken som flygplatsen låg i, Husby-Ärlinghundra, kallas för ”Arland” i folkmun. Riksdagen i Stockholm slog sedan fast namnet Stockholm-Arlanda Flygplats.
  5. Ligger i Sigtuna kommun. Många leds, med tanke på namnet, att tro att Arlanda ligger i Stockholms kommun. I själva verket är det i Sigtuna kommun som flygplatsen ligger. Dock ligger Sigtuna kommun, och därmed även Arlanda, i Stockholms län.
  6. Fraktområde byggdes 2005. Den första juni 2005 togs det första spadtaget till vad som skulle komma att bli Arlanda Cargo City. Med tiden har det tillkommit ytterligare fraktterminaler. Den mängd gods som fraktas har även ökat mycket snabbt.
  7. Miljarder ska investeras. År 2014 presenterade Swedavia en långtgående plan för att utveckla Arlanda. På 30 år ska 13 miljarder kronor användas för att rusta upp och på att utveckla Arlanda. Enligt Swedavia är målet att bli den ledande flygplatsen i Skandinavien – hur det faktiskt ser ut om 30 år återstår att se.