Arlanda

Flygplatsen användes första gången 1959 men endast för praktikflygningar. År 1960 öppnade den för begränsad civil trafik och 1962 ägde den officiella invigningen rum. Den användes för interkontinental trafik redan 1960 då banan på Bromma var för kort. Flygplatsen används också mycket tidigt av Pan American World Airways. Namnet Arlanda avgjordes efter en tävling innan flygplatsen öppnades. Den härrör från Arland, ett gammalt namn för församlingen Ärlinghundra (nu Husby-Ärlinghundra i Märsta) där flygplatsen är belägen. 1960 och 70-talen såg ökningar i trafik med reguljärtrafik och chartertrafik. Arlanda flygplatsBoeing 747 jumbojet började användas på 1970-talet både på ett stopp reguljärflyg till New York och på helgernas nonstop charter till Kanarieöarna. Inrikesflyg till Göteborg, Malmö, Luleå och Kiruna drevs av SAS DC-9 från Arlanda eftersom de ansågs alltför bullriga för att användas på den mer centralt belägna Bromma flygplats. Resten av inrikestrafiken drivs ut ur Bromma och all internationell trafik från Arlanda.

Arlandas historia

År 1983 flyttade den inhemska trafiken som drivs av Linjeflyg från Bromma till Arlanda med hjälp av terminalen som nu kallas terminal 4. År 1990 byggdes två nya inhemska terminaler som kallas ”Inrikes 2 och 3” söder om den första inhemska terminalen. År 1992 övergavs terminalen 2 delvis på grund av trafikminskningar. Den började användas för internationell trafik året efter och de viktigaste inhemska och internationella terminalerna numreras nu som 4 och 5. I juni 1996 landade den första Douglas DC-9-82 från italienska flygbolaget Air One Smart Carrier. Den tredje banan byggdes 1998-2002. Men en lågkonjunktur under 2002 försenade öppningen tills 2003. På den tiden fanns det en hel del protester från människor som lever under dess flygbana i kommunen Upplands Väsby. Trafiken har återhämtat sig sedan och visar nu rejäla ökningar men den tredje banan används endast under rusningstid av miljöskäl. I september 2010 landade den första Airbus A380 superjumbo på flygplatsen.

Scandinavian Airlines har sitt huvudkontor på flygplatsen område. Flygbolaget, som tidigare hade sitt huvudkontor i en anläggning i Solna, var planerad att flytta in på Arlanda hösten 2010. Swedavia, den svenska flygplatsens förvaltningsbolag har också sitt huvudkontor på flygplatsens område. Företaget Sollentuna Cabin Interiors har sitt huvudkontor i Hangar 4 på Arlanda. Flygbolaget Skyways har tidigare haft sitt huvudkontor på flygplatsens område men har nu flyttat vidare.

Här kan du få tips på Stockholmshotell om du hellre bor i centrala Stockholm inför din flygning. Men vill du hellre bo på hotell nära Arlanda så bokar du det enklast via sökrutan här till höger.